Марафон із політичних реформ

Студенти кафедри економічної географії та екологічного менеджменту взяли участь у марафоні із політичних реформ, що відбувся 28 вересня у науковій бібліотеці Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Столиця Буковини приєдналася до 30 інших міст, де подібні заходи організовує Інститут «Республіка». Партнерами заходу виступили Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича та Інформаційний центр ЄС ЧНУ.

Марафон «Роль громадян у політичних реформах» – форум, що зібрав в одному місці фахівців з національних реформ, активних мешканців, прогресивну молодь й представників влади. Разом шукали відповіді на актуальні для України питання: «Як подолати корупцію?» «Що чекати від змін у виборчому законодавстві?» «Чи доцільне фінансування партій з держбюджету?»

У ході дискусії дійшли спільного висновку: реформи починаються з кожного окремого українця й потрібно не боятися бути «незручними» й «білими воронами», цікавитись «гострими» темами й всіляко відстоювати правду.

«Варто об’єднуватися в суспільні групи, які задавали б чиновникам «правильні» питання. Важко робити зауваження, коли ти один. Та якщо вас декілька, з певною культурою сформованою у цьому середовищі, то набагато легше пропагувати, насаджувати її іншим. Створюйте організації, приєднуйтеся до існуючих, навчайтеся, аналізуйте, впливайте на ситуацію в країні», – зауважив Ігор Баб’юк, директор ЧОГО «Буковинський центр виборчих технологій».

Окрім того, учасникам випала нагода спробувати й себе в ролі експертів, долучившись до гри-моделювання за форматом Уолта Діснея. Команди “мрійників”, “реалістів” та “критиків” пропонували власні варіанти впровадження антикорупційної й реформи політичних фінансів. Серед них: удосконалити правове регулювання й судову систему, популяризувати нетерпиме ставлення до корупції, ламати стереотип «про кума», ввести електронну щомісячну звітність партій, посилити громадський контроль за політичними фінансами, особливо за цільовим використанням коштів держбюджету.

This entry was posted in Без категорії. Bookmark the permalink.